19/12/2017
INTERVIU:Galina Marcu,manager în turism ”Toco Tur”: ”Să călătorești doar vara este un STEREOTIP”

Care este diferența dintre turismul practicat vara în comparație cu cel practicat iarna?
Nu există nici o diferență,persoanele care vor să facă plajă pe timp de vară, ei asta fac, iar dacă vor să facă plajă pe timp de iarnă, atunci este alegerea lor ca să plece la odihnă în țările exotice și să-și satisfacă dorințele chiar și atunci când este iarnă în Republica Moldova.Totul depinde de preferințele persoanei, iar noi îi venim în întâmpinare ca să-i realizăm visul.

Ce destinații preferă moldovenii pentru vacanța din această iarnă?
Anul acesta pentru perioada de iarnă cea mai solicitată și accesibilă destinație este Egiptul cu zbor din Chișinău, oferta este una foarte atractivă, iar turiștii atunci când pleacă acolo vor face excursii interesante, vor face odihnă activă și se vor relaxa pe măsură. Într-un cuvânt Egiptul a fost cea mai așteptată destinație pentru odihna anului 2017, pe lângă Egipt destul de solicitată este  și România, Austria, Franța și alte state europene.

Ce tendință are turismul de iarnă în comparație cu acum 5 ani?
Se observă o tendință pozitivă, deoarece turiștii din Moldova sunt tot mai informați, doresc să călătorească, să descopere alte țări, iar cerințele lor nu diferă nicidecum de cerințele la nivel mondial.Stereotipul care spunea că se călătorește doar vara și cele mai bune oferte sunt doar pentru vară, este greșit, iar noi suntem fericiți că populația Republicii Moldova asta a înțeles acest moment.

De unde poate să se informeze o persoană care dorește pentru prima dată să iși facă o vacanță de iarnă?
Cea mai bună soluție este de a telefona la agenția de turism, dar pornind de la ideea că rețelele de socializare sunt foarte populare,o altă modalitate este accesarea paginii de Facebook, dar și a paginii web a agenției. Din practică aș putea spune că atunci când vine persoana-turist la agenție în oficiu, ea va rămâne cea mai satisfăcută și bine informată, pentru că atunci noi îi arătăm destinația prin intermediul pozelor,clipurilor video, iar ea deja își face o imagine a vacanței.

Care sunt cheltuielile adiționale pe care le-ar putea avea turistul plecând în vacanță?
Cei care s-au pornit să facă ski, ar putea avea cheltuieli în plus pentru arendarea echipamentului, abonament pentru ridicări cu telefericul și o asigurare mediacală cu risc de ski. Pentru cei care pleacă să facă plajă au parte doar de cheltuieli plăcute legate de shopping sau excursii.

 

Autor: Victor Solonari