16/01/2018
INTERVIU : ”Republica Moldova a fost declarată în 2018 Capitala Mondială a... ”, Stanislav Rusu, directorul Agenției de Turism din Moldova

Cum se apreciază turismul în Republica Moldova?
Noi suntem la o etapă de incipientă, iar căile de dezvoltare sunt apreciate pozitiv, iar aceste aprecieri nu sunt date de Guvernul Republicii Moldova sau cetățeni, dar de experții de ordin internațional. Suntem o industrie în devenire și sper ca în timpul apropiat să fim o istorie de succes a unui sector din economia țării.

Care sunt destinațiile țintă a turiștilor ce vin la noi în țară?
Cei care vin să facă turism în Republica Moldova, ei sunt atrași de turismul vinicol. Noi deținem o infrastructură unică la nivel mondial în acest capitol, mă refer aici la beciurile de la Cricova, Mileștii Mici. Turiștii pleacă în prima zi la beciurile subterane și la Complexul Orheiul Vechi, urmează alte oferte la fel de tentante prin care noi punem la dispoziția turistului să interacționeze cu populația băștinașă, să asiste la prepararea plăcintelor, sarmalelor, prepararea vinului, sau în perioada sărbătorilor de iarnă la sacrificarea porcului de Crăciun.

În anul 2018, Republica Moldova a fost declarată la nivel mondial capitala turismului vinicol, cum s-a întimplat asta?
Este o mândrie pentru noi, să avem așa titlu. Totul s-a întimplat datorită efortului depus de Agenția Turismului alături de sectorul vinicol, acesta a fost apreciat de către Organizația Mondială a Turismului ca o destinație nouă precum este Republica Moldova și potențialul vinicol care este și care merită să fie valorificat. Noi am depus o cerere ca să găzduim Conferința Mondială a Turismului Vinicol care are loc odată în an. În 2016 a avul loc în Georgia, în 2017 în Argentina, iar anul ăsta va fi în țara noastră. După această conferință se va crea posibilitatea ca toată lumea să poată veni să descopere potențialul nostru care este apreciat de Organizația Mondială a Turismului.

Care sunt formele de turism care se bucură de o mai mare popularitate la noi?
Pe primul loc este turismul vinicol, prin patrimoniul său unic la nivel mondial, după care menționăm și gastronomia noastră. Turismul ecologic este o altă formă populară la noi prin pensiunile           eco-rurale, datorită amplasării acestora în zone turistice favorabile, liniștite și comode. Au chiar și denumiri destul de tentante ”Casa Mierii”, ”Muzeul Pâinii”. Toți turiștii la plecarea din țara noastră menționează ospitalietatea oamenilor.

Ce face statul Republicii Moldova ca turismul să se dezvolte?
Pot menționa că începând cu anul 2016, Guvernul țării au demarat niște proiecte benefice pentru turismul moldav. S-au scos anumite bariere pentru accesul oamenilor de afaceri la noi în țară, a fost minimizat la maxim numărul organelor de control. S-a abolit regimul de vize pentru anumite țări destul de bogate cum ar fi Emiratele Arabe, Quatar, Quiwet, de unde vin oameni cu bani și lasă resursele financiare la noi. Guvernul alocă un buget de aproximativ 70 mii de euro pentru promovarea Republicii Moldova la capitolul turism, dar este un buget mizer.

Autor: Victor Solonari