27/12/2017
INTERVIU: Valeriu Istrati, expediționist în turism de aventură: ” Noi ne aflăm în zona de risc bine calculat...” CITEȘTE MAI MULT!!!

Ce presupune turismul de aventură?
Este un termen relativ nou, care se împarte în două mari categorii: aventură ușoară și aventură dură. Turismul de aventură dură este un pic mai nepopular pentru ca el implică sporturi extreme și tehnică mai greoaie, în comparație cu turismul de aventură ușoară care adună activități de ski, drumețiile, escaladările etc. Noi ne aflăm în perimetrul de risc bine calculat, suntem persoane ce ne place siguranța, suntem oameni foarte activi ce iubesc conexiunea cu natura.

Care sunt avantajele turismului de aventură?
Unul din avantaje este cel financiar, odată ce vrei să ai parte de ceva aventură, nu te costă scump să dormi într-un cort sau  hostel. Pentru mulți asta ar părea bizar, dar asta nu ar trebui să fie mai puțin practic și frumos. O altă parte interesantă a turismului de aventură este ceea de ați face prieteni la fel de energici și activi ca și tine, vezi cum reacționează ei la diferite provocări ale naturii, cum urcă, coboară, discută în timp ce descoperă ceva nou.

Pentru cei ce vor să-și petreacă Revelionul într-o manieră mai deosebită, ce locații sunt disponibile pentru ei în această perioadă?
Se organizează o drumeție în Sicilia la vulcanul Etna, cu tot cu bilet iese în jur de 300 de euro, vom sta cazați în case diferite și vom sărbători Anul Nou 2018 în drum. Plus la asta avem o căsuță pe malul mării unde temperatura va fi în jur de 16-17 grade Celsius, deci ne vom putea relaxa acolo ceva timp,iar un astfel de An Nou va fi chiar deosebit și memorabil. Din Republica Moldova este foarte populară zona Orheiului Vechi unde sunt pensiuni rustice, pentru cei mai aventuroși aș putea propune să petreacă Revelionul în cort într-o locație specială fie pe dealul Bălănești, fie în ”Peștera Răposaților” din satul Rudi.

Care sunt regulile principale de securitate ce stau la baza turismului de aventură?
Practicarea turismului de aventură presupune un risc bine calculat, fiecare din noi se află în zona riscului, iar asta ne face ca mereu să ne securizăm mult mai bine, să fim atenți, să avem echipament sigur. Fiecare persoană este responsabilă de viața sa, noi garantăm buna desfășurare a evenimentului, siguranța și orice neplăcere ce ar putea să apară, însă fiecare trebuie să fie conștient de pașii pe care îi face și să asculte de indicațiile persoanei care îl însoțește.

Ce cunoștințe trebuie să aibă o persoană pentru a începe să practice turismul de aventură?
Cunoștințele generale despre geografia locului unde pleci, ar fi o condiție de bază, dar totul depinde de ce vrei să faci, unde vrei să pleci și cu ce scop intenționezi să faci asta. Dorința de a cunoaște,de a ieși în natură este foarte importantă pentru un începător, după care urmează etapa de documentare asupra locațiilor atât din Republica Moldova, cât și de peste hotare.

Autor: Victor Solonari